in Gazeta Sporturilor

Fotbalul nimănui

Publicul, de la „cel de-al doisprezecelea jucător” la „inamicul numărul 1”.

Proiectul de viitor al fotbalului românesc este următorul: Lucian Sânmărtean (35 de ani) trece de unul sau de doi adversari și dă o pasă, apoi mai vedem. Acesta e „Pachetul Noroc pentru meciurile naționalei”.  La achiziționare, primești promisiunea că poate interveni un șir incredibil de întâmplări fericite, deviere din zidul advers în bară, urmată de gol, apoi 15 minute de final în care Feroe să te domine fără să egaleze.

Așadar, li se cere spectatorilor să gireze prin credință, entuziasm și participare necondiționate un fotbal meschin și fără viitor. Or, suporterii nu au penalizat niciodată un rezultat prost, ci o atitudine proastă. Dacă „o victorie rămîne o victorie”, după cum spune domnul Iordănescu, tot așa, un meci prost e un meci prost, iar viitorul rămâne în stand by, ca un robot telefonic unde se strâng mesaje pe care nimeni nu le ascultă.

Senzația este că generalul conduce o ședință de instrucție, cu câteva zile înainte de liberarea băieților din trupă, când niciunul nu mai are chef de nimic, un fel de „lasă-mă să te las”. Că nu există un „mai departe”, că obiectivul a fost doar calificarea, mult ușurată de conjunctură: creșterea numărului de echipe calificate la un turneu final, o tragere la sorți extrem de favorabilă și autodetonarea favoritei, Grecia.

Într-o vreme, calificarea la un turneu final însemna ceva, măcar șansa de-a fi văzut de scouteri. Acum, pare mai degrabă o sarcină de care te achiți cu lehamite. Iar dacă ne uităm la proiectele pe termen lung, dăm de naționala U17, unde există mai multe scrisori deschise decât centrări precise.

De aceea, dragi băieți, mai terminați cu scuzele, explicațiile și frazele de lemn! În fotbalul actual există în continuare echipe mici: sunt cele care nu vor și nu pot să-și depășească condiția. În numai cinci zile, în această toamnă, și ungurii ne pot întrece în clasament. Urmăriți ce formații sunt, în acest moment, pe poziția a treia din grupele lor, veți observa că printre ele se află Scoția (la egalitate de puncte, 10, în grupa D cu Germania), Rusia, Ucraina, Belgia și Olanda. Or, o singură echipă clasată pe locul al treilea va merge direct la Euro 2016, restul vor disputa partide de baraj. Ironia supremă ar fi să nu depășim Ungaria, dar să ne luptăm pentru calificare cu Olanda.

După meciul acesta cu Feroe, cred că mesajul publicului e următorul: jucați acum fotbalul cel mai bun pe care-l puteți juca, altfel veți rămâne veșnic nu doar rezerve pe unde veți fi, ci și singuri pe stadioane, căci nimeni nu investește la infinit timp, sentimente și bani în niște plictisiți profesioniști.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Nu-i cam tarziu pentru articolul asta? Deja am mai citit vreo zece pe tema si nu gasesc absolut nimic nou aici. Nu-i vad sensul.

  2. AG@ are you ok my man? asking coz i love so much and it’s getting pretty sad and embarassing recently. you look after yourself. P.S. Supersimo is fucking great.

  3. Scouterii???? Ce treaba au tipi astia cu jucatorii echipei nationale….Pt .ei -Europa de Vest este inchisa . Lor le trebuie scouterii pt. tarile arabe si poate China, Israel, Coreea….As vrea si eu sa stiu de curiozitate citi fotbalisti a transferat in ultimii ani Ana-Maria Prodan??? Ca Giovani e la Poarta Alba si doar pe acolo ar putea sa-i transfere…..Eu as propune un Premiu: Cine reuseste sa-l transfere pe Tanase in Vest sa opreasca tot comisionul, sa nu plateasca mici un impozit si sa fie declarat Impresarul Anului….. Dar e un fel de perpetuum mobile daca nu mai greu……