in Gazeta Sporturilor, Rubricand

Toţi sîntem dopaţi

Bolt şi Phelps sînt marii recordmeni ai acestei Olimpiade, dar, printr-o ciudată răsucire a sorţii, sînt şi marii ei perdanţi. Ar face bine să se potolească: cu cît vor străbate mai rapid distanţele, cu atît recordurile lor vor însemna mai puţin. Cînd o performanţă depăşeşte borna recordului mondial, ea intră în sfera chestionabilului. Nu ştim ce substanţe aleargă cot la cot cu sportivul, dar, bizuindu-ne pe lipsa de inocenţă a acestei lumi, este clar că ele au contribuit decisiv. Altfel nu se poate. Privim atletul modern ca pe o maşină cu chip uman, în care turnarea aditivilor potriviţi îmbunătăţeşte performanţa.

Dintotdeauna eroul a fost considerat un individ diferit de ceilalţi, plasat într-un strat intermediar al firii, între om şi zeu. Eroii au însă privilegiul mitului, ne lăsăm uimiţi de faptele lor pentru că nu credem că au existat. Dacă am avea dovezi indubitabile că Hercule a trăit şi a realizat mirabilele-i fapte, imediat ne-am întreba “ce a luat” pentru a fi capabil să ucidă leul din Nemeea.

Lumea spectatorului şi cea a atletului sînt separate astăzi de un ocean de neîncredere. La fiecare record sărim o secundă din fotolii, apoi revenim în deşertul cenuşiu al neîncrederii şi al blazării.  “Alerga prea repede”, “Este inuman”, “Nu e posibil să înoţi aşa”. Nimic nu ne mai impresionează, nici o strălucire nu durează. Cînd Don Lippincott realiza, în 1912, primul record oficial al sutei de metri – 10,6 secunde -, presupun că mulţi dintre copiii prezenţi pe stadion au început de a doua zi să se antreneze la sprint. Aproape un secol i-a luat omului de pe pistă să- i decupeze sutei de metri o secundă, dar în acest răstimp bucuria omului de pe margine s-a stins. Efortul lui Lippincott părea uman, uşurinţa lui Bolt pare supraomenească. Nici nu mai contează că “a luat sau n-a luat”, îl privim ca pe un infractor deocamdată nedovedit. Copilul care s-ar apuca astăzi de atletism pentru că l-a văzut pe Usain Bolt alergînd ar afla că, pe piscurile sale, sportul încetează să mai fie un pact între oameni, devenind o perversiune chimică.

În ochii noştri, admiraţia se combină cu sila, pentru că măreţia exprimată astăzi pe un teren de sport nu poate fi decît îndoielnică. Dacă un sprinter s-ar dezagrega pe pistă, nu am fi tocmai uimiţi. Dacă însă imediat după trecerea liniei de sosire recordmanul mondial ar fi, în direct, supus la toate testele posibile şi ar ieşi curat, nu am crede.

Nu doar sportivii sînt dopaţi, toţi sîntem. Nici o analiză nu va releva prezenţa viermelui purtător de îndoială, nici un tratament nu-l va putea extirpa. Acesta e marele rău al dopajului: nu că distruge nişte oameni, după ce în prealabil i-a înălţat – în fond, e alegerea lor -, ci că a ucis în noi ideea de miracol sportiv, răpindu-ne inocenţa.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

163 Comments

  1. Nu mai exista placerea de a concura. Exista numa bani. Dar fara bani sportul nu ar fi ajuns unde este acum. Este un cerc vicios.

  2. Cât de frumos ai spus lucrul acesta simplu: nu mai vrem eroi în vieţile noastre, îi distrugem pentru că sunt mai buni decât noi. Dar nu vrem cumva să distrugem eroii ALTORA? Noi pe-ai ungurilor, chinezii pe-ai americanilor şi tot aşa? E o ură care mocneşte în noi, de parcă ne-am fi născut cu ea. Dar nu ne-am născut. Ne-a fost injectată.

  3. Poate ca stiinta inca nu se ridica la nivelul ingeniozitatii umane, astfel incat sa poata face diferenta intre rezultatele “pozitive” datorate efedrinei picurate in narile Andreei Raducan in urma unei simple raceli si cele “negative” ale unor sportivi dopati sistematic, sau mai degraba stiintific, cu steroizi sau mai nou cu simple transfuzari ale propriului lor sange.
    Nu suntem o civilizatie dopata, ci mai degraba una virusata, asemenea unui computer virusat pentru care nu s-a gasit anti-virusul, inca.

  4. dar tu cu ce te-ai dopat ,adrian ? :P ca ai realizat un articol pt care nu am termen de comparatie.e primul meu comentariu la adresa ta deoarece m-a impresionat f mult.scrii f f f f bine .respect

  5. Mare adevar! Si pe langa cei doi…eu mai am o problema…prea multi chinezi necunoscuti in diferite sporturi pana la ora Olimpiadei au castigat medalii!Stii…ma gandeam ca asa cum Ricco nu a fost depistat in turul Italiei, ca doar era italian, deci nu aveau niciun interes sa.l descopere, iar la cateva saptamani l.au depistat in turul Frantei…asa s.a intamplat si in cazul sportivilor chinezi…din dorinta de a castiga cat mai multe medalii…presupun ca asiaticii au recurs la orice…si trecandu.le acestora cu vederea, au trecut cu vederea si altor sportivi…E DOAR O PARERE!

  6. Felicitari pentru mesaj! Este adevarat. Oricine urmareste constant sportul isi dezvolta inevitabil neincrederea. Mi se pare totusi ca trebuie sa punctam o alta idee, poate nitel cam filozofica, dar care merita luata in calcul. Suntem inocenti daca ne pierdem inocenta, nu?
    P.S. Adrian, a aparut interviul in Observatorul.

  7. nibelungule piperat, AG!!:) suntem destul de trişti şi de blazaţi, nu ne mai cânta atât de exact sfârşitul de iubitori ai sportului pur. parcă tai.
    de câte ori diagnostichezi …aşa…cu cinism şi inocenţă…capcanele de smartoi moderni imposibil de impresionat …pe care ni le întindem singuri…
    ce mai merită crezut?
    ce merită iubit? cât te poţi ataşa de o industrie ce frizează nebunia cu proporţiile ei? bărboşii din dicţionare spun că nevoia de eroi a omuleţilor e înnăscută…
    cât de metafizică mai e suspiciunea dacă plăteşti biletul să vezi pe cineva…mai bun decât tine?
    scuzaţi deliruţul retoric, mă şochează cinismul :D

    iar usain bolt ăsta…mie mi se pare perfect!!
    sper să facă 1000 de copii:)

  8. M-ati nenorocit cu Phelps asta. Cum puteti sa credeti ca drogatul asta nu se injecteaza ?Cred ca daca-l lasi 3 zile fara doza, nu este in stare sa alerge de la un capat la altul al unei mese de tenis.

  9. AG

    Eu te suspectez ca te dopezi cu ardei iute! :)

    Raman la convingerea ca trebuie sa ne bucuram de fiecare performanta. Pentru exceptii nu merita sa-i suspectam pe toti si sa ne inveninam singuri…

  10. ce spui tu are farmec de poveste e frumos moralizator pe principiul ca simtul moral nu il au decat fiintele evoluate dar eu iti spun ceva simplu: “adevarul” .asta e ce conteaza.apostolii lui isus tot au vrut sa vada adevarul pipaindui ranile.copii le pipaie bratele sportivilor sa vada ca muschii aia sunt adevarati.vrem sa stim adevarul sa ne convingem sa vedem e adevarat sau nu.daei alearga suta in 9 secunde dar pt ca ei sunt reprezentantii nostri ai omenirii eroi nostrii asa cum spui tu trebuie sa stim si daca ce fac ei acolo e “adevarat”.avem nevoie sa stim

  11. Mie mi-e teama de altceva: ca neincrederea asta in sport (justificata de altfel) va distruge sportul insusi. Peste 50 de ani vom avea Jocurile Olimpice virtuale, in care minti dopate cu lecitina vor actiona maini inclestate pe mouse, joystickuri, etc in tentativele de doborare a recordurilor. Nu vor mai fi accidentari, vor fi insa “sportivi” accidentati mental

  12. @ Adrian Georgescu

    Nu inteleg exact pe cine esti suparat, pe cei care privim cu indoiala rezultatele exceptionale ale celor 2 sportivi, sau pe sportivii care ne-au facut sa fim atat de indoielnici cand vine vorba de aceste rezultate exceptionale.

    Amintesc doar de Marion Jones, 3 medalii de aur si 2 de bronz la Olimpiada din 2000 din Sidney…Dopaj, frauda, minciuni si, intr-un final, inchisoare (6 luni). Nu cred ca e atat de gresit ca dupa ce am patit cu ea (si cu altii) sa punem sub semnul intrebarii rezultatele unor atleti.

  13. @ Adrian georgescu

    Rezultatele lui Bolt nu mi se par ciudate, el avand un fizic remarcabil. Insa cele ale lui Phelps nu le cred nici daca se fac toate testele cunoscute azi in lume si el tot iese curat… Un om cu un fizic identic cu ceillalti inotatori nu poate sa iasa atat de bine in evidenta…Din 8 medacii de aur, 7 cu record mondial si 1 cu record olimpic…Sa ma scuteasca….

  14. Dorin
    dar povestile cu Lance Armstrong le crezi? Eu unul, nu, insa acum ce sa facem, sa punem eticheta “DOPAT” pe tot ce inseamna sportiv? Vom ajunge la ce ziceam mai sus, J.O.Virtuale si le vom juca din 4 in 4 ani, poate macar asa scapam de boala cu Counter-Strike

  15. Dorin
    Lance, din cate stiu eu, practica frecvent transfuzarea propriului sange, invocand ca scuza pseudo-leucemia pe care se lauda ca ar fi avut-o. Poate ca sunt cinic, malitios, insa ce a facut el mi se pare o crima la adresa notiunii de sport, de fair-play.

  16. BTW, acum 20 de ani un medic-savant, profesor-universitar mi-a pus si mie diagnosticul leucemie, suficient cat s-o imbolnaveasca pe maica-mea, nu si pe mine, care nu avusesem decat o infectie foarte puternica in organism. Daca si Lance a avut parte de destepti din astia, nici nu e de mirare

  17. hahaha… cand am citit prima oara titlul ala rosu am citit din greseala:
    JURNALIST INDEPENDENT, COLABOREZ CU EVENIMENTUL ZILEI, GAZETA SPORTURILOR, EUROSPORT ŞI SECURITATEA

  18. Adrian, trebuie sa recunosc si eu…scrii bine. Cred ca toti avem aceesi impresie cand privim in lumea din jurul nostru (si nu ma refer doar la sport): nu mai avem incredere in mai nimic. Asta e una din bolile vremurilor noastre. Nu ne mai entuziasmeaza nimic cu adevarat, nu mai credem in nici un fel de valori. Deconstructia e singura “valoare” a noastra. Dumnezeu moare incet…dar nici in aparitia supraomului nu mai credem :)

  19. Buna ziua.
    Excelent articol.
    Respect pt cei doi si pana la proba contrarie eu cred ca au castigat meritat.
    Imi place sa cred in oameni si oamenii puternici ma fascineaza si ma motiveaza.

  20. De la an la an, tot apar astfel de sportivi, despre care ” a fost considerat un individ diferit de ceilalţi, plasat într-un strat intermediar al firii, între om şi zeu”, incepand acum vreo 2-3 decenii, pana la Lance, Phelps sau Bolt.
    Mai bine va uitati la snooker si gata :))

  21. eu unul am fost mai fascinat de victoria Alinei Dumitru, decat de victoriile lui Bolt sau Phelps. Se citea in ochii ei asta. La Bolt si Phelps nu se putea vedea decat satisfactia promisiunii indeplinite, ca atunci cand sefu iti da ceva de lucru si tu, constiincios, ti-ai indeplinit datoria cu 3 zile mai devreme.
    La Alina Dumitru am citit bucuria unei surprize pentru care a muncit enorm, dar la care nici nu indraznea sa viseze.

  22. Gabi Koreanu

    Eu cred ca toti au muncit enorm, chiar si cei care nu au luat nici o medalie.
    Daca eu nu pot presta la un astfel de nivel, nu inseamna ca nu exista altii care pot.
    Sunt oameni si oameni.

  23. Costi
    Stiu, multumesc mult pt. mesaje, deocamdata sunt intr-o criza de timp, incerc sa scriu cateva articole in avans ca sa mai plec cateva zile. Tine-mi si mie un ziar si ne-om vedea!
    Un blogger nai tare ca Zoso
    Care e criteriul departajarii valorice intre bloggeri?

  24. in sfarsit … de cand astept un articol despre asa ceva … eu tot am incercat sa scriu dar nu am avut sursele necesare … sunt scarbit de toti grasii care stau in fotolii si care n-au dat cu piciorul in mingie niciodata, sau nici macar nu stiu sa inoate … dar isi permit sa spuna ca “ala se dopeaza”, ca “alalalt nu e corect”, ca “e inuman” … daca v-ati apuca de munca si ati face-o cum o fac CAMPIONII ati vedea cat de greu este si ati vedea ca nu toti se dopeaza … daca s-a putut cu Spitz, si el n-a fost dopat, de ce dracu e dopat Phelps ?

  25. AG
    Astazi e Afrian si Natalia, asa ca pina una alta, La multi ani!
    In privinta drogurilor si-a indoielii, cred ca te inseli. Sunt mult
    mai multi cei ce privesc cu incredere si sufletul la gura
    doborirea unui record mondial, decit ce-i ce se bucura punindu-l
    la indoiala. Pina la urma tot o bucurie, e si asta ;)
    Ca toti ne drogam, nu-i nici un secret pentru nimeni. Dar
    ca si in cazul sexului oral, unii admit iar altii nu :D

  26. AG

    In commentul mentionat de tine, vlad atrage atentia asupra reluarii seriei de recoduri olimpice dupa 2000. Mi se pare o observatie buna, dar vreau sa va spun despre optimizarea stilului inotatorilor cu ajutorul simularilor si analizelor computerizate a miscarilor sportivilor.
    Vi se par chestii triviale? Eu nu cred…

    Sportivii sunt mult mai bine pregatiti decat inainte, oamenii sunt mai bine dezvoltati, datorita conditiilor mai bune, alimentatiei sanatoase… Antrenamentele sunt stiintific conduse… De ce sa negam progresul? Pentru niste hoti care au furat? Rusine lor, glorie celor curati!

  27. Pana la proba contrarie performantele celor 2 raman exceptionale!
    Oricum, din punctul meu de vedere, ataturi de cei 2 sportivi nu trebuie uitata si Isimabyeva, chiar daca a castigat doar o medalie de aur! Si nu ma refer la dopaj, ci la performantele care le-a reusit la JO si in ultimii ani!

  28. La multi ani, AG!
    pe mine m-a intristat cel mia mult faptul ca Phelps nu se bucura cand mai facea cate o margica. poate la final sa fi suras si el nitel… oamenii astia sunt atat de robotizati ca nici nu mai stiu sa zambeasca.

  29. Corect ! Eu cred in miracole ….asa si asa !
    Dar cind stiu ca sportul e plin de asemenea “miracole” iarta-ma Adrian lasa-ma sa ma indoiesc de acest miracol Phelps .
    Stii cum zice romanul “ce-i prea mult strica” .
    Si hai sa nu zicem stricat , dar la el cam miroase ceva , nu stiu ce !
    Jamaicanul Bolt , eu nu am nimic cu el , nici nu bag mina in foc , la el au plecat discutii de la alti atleti , care nu au participat sau care au participat si s-au prezentat sub orice critica !

  30. Jamaicanii nu se dopeaza, ei fac practica magia voodoo. Altfel cum sa te opresti din alergare si tot sa bati recordul.

  31. M

    Jamaicanii trebuie sa alerge atat de repede ca sa le prinda pe jamnaicance. Tu n-ai vazut ce repede alearga fetele alea? :D

  32. AG
    Off mai AG-ule. Ma faci sa-ti explic lucruri la care in mod
    normal rosesc. Anormal, nu. :D De fapt e atunci cind ai gura plina de
    sex si nu mai poti vorbi :D

  33. AG, Alex_S
    Doar ca sa fiu in ton cu unii care au postat mai sus (nu dau nume, se stiu ei) :

    Va scapa din vedere evidenta. Ele se dopeaza mai mult decat ei… Ehhh?
    Deci radacina raului tot de la ele pleaca… ;)

  34. shmeny

    apropo despre faptul ca phelps nu se bucura, cineva undeva spunea, dupa penaltiul transformat de zidane in finalul semifinalei cu portugalia de la euro 2000 : “prefer oricand lacrimile lui platini decat broboanele de transpiratie ale lui zidane”

    probabil ca mai trebuie sa mai si pierzi ca sa poti sa te bucuri atunci cand castigi

  35. laur,
    fara doar si poate. si daca mananci zilnic caviar si bei sampanie de top, ti se apleaca la un moment dat. daca phelps nu se bucura pentru el, eu de ce sa ma bucur pentru el?

  36. Stii ce e cel mai dureros, ca pana nu demult ne placea sa
    ne uitam la concursuri unde performanta se masura in metrii
    secunde sau alta unitate de masura, fara arbitrii umani
    acolo vedeam performanta in stare pura, dar acum
    si acolo ni s-a luat bucuria de a striga am castigat pentru
    ca de acum se a pune intrebarea dopajului, cred ca in
    acest context sportul care are mult de castigat este
    fotbalul, pentru ca se afla inca in sfera arbitrajului uman
    si pentru ca prea rar s-au dopat jucatorii, cel mult au
    luat cocaina din placere (mutu Maradona, etc. )
    Eu am incredere in Bolt si Phelps ca sunt curati, dar ma indoiesc
    la fel ca un alt cititor de chinezi care au iesit prea sus la prea
    multe probe…hmm..mai ales ca sunt comunisto-capitalisti..
    dar nu mai merg mult pe panta acestei discutii ca seaman apoi
    cu altcineva in dialog. deci cum ziceam hai Steaua! oare Nicolita
    se dopeaza????!! :P

  37. on topic…Bolt s-a oprit din alergare ca sa aiba ce record sa doboare
    data viitoare la Londra. ce rost avea sa fuga mai tare
    daca ceilalti erau la 5 metri in spate
    si-a dat seama ca e oricum record olimpic…
    ideea ca fug asa repede ca sa le prinda pe jamaicane
    e geniala :D

  38. Ar tebui prelevate analize acum, puse la congelator, si testate peste 2-3ani cand o sa afle si CIO de noile substante. Sa vezi atunci surprize.

  39. Sorin

    Apropos de ce spui tu, am citit cred in interviul luat lui Valeriu Tomescu, antrenorul si fostul sot la Constantinei Dita, ca probele de sange vor fi pastrate cam 8 ani. Interviul era in GSP. Imi cer scuze ca nu pot sa intru sa caut acum…
    E interesant tot interviul…

  40. Adrian georgescu este foarte simpatic. Mesajele sunt foarte simpatice. Problema este ca sport nu mai avem. A fost olimpuiada cu omul care alerga pe pereti sa aprinda focul din torta aia uriasa. Olimpiada lu cubanezu’ care a batut arbitru’. Olimpiada lu chinezu care s-a scufundat cu barca. Olimp-iada inventatorului hartiei. Olimpiada luptelor greco-romane cu procedeea din judo. Si invers, ofcors. Nea Pelps ala a castigat DOAR 8 medalii pt ca nu exista probe de genul 75 metri fluture-garduri, 750 de metri liber – mixt. Lua mai multe daca erau. E normal sa se dopeze lumea si sa o banuim de asta. Ce farmec ar avea o Olimpiada fara spectacol?

  41. Si toti se dopeaza. Oare cum s-o aprinde torta la Olimpiada viitoare? Nu-i vad pe englezii aia betivi alergand de nebuni pe pereti…

  42. homo ziaristus
    Cum sa vezi matale sport daca nu la sport te uitai?
    Vezi articolul din uma “Doar 37 de ani” al foarte simpaticului AG cu mesaje foarte simpatice ;)

  43. Ca fost sportiv de performanta nu se poate sa nu ma bucur atunci cand un atlet (inotator, gimnast, halterofil, sa) reuseste intr-o competitie.Stiu si apreciez volumul de munca care se afla in spatele rezultatului.Stiu, dar nu apreciez, lunile de frustrari, de renuntari, de indoieli si, uneori de renuntari, pe care un sportiv trebuie sa le traiasca.Pe de alta parte stim cu totii ca recordurile sunt facute pentru a fi candva doborate.Pana aici nimic care sa umbreasca meritele celor castigatori.Si totusi………..In cazul americanului se naste indoiala atunci cand vezi ca “varful sau de forma” se intinde pe parcursul unei saptamani, reusind sa castige 17 curse intr-un interval in care tuturor celorlalti sportivi le era peste fire sa poata fi recuperati fizic.Oare este vorba de un supraom? Daca DA, atunci care este rata de aparitie a unui alt caz similar? Vom astepta alte 4-5 editii ale jocurilor olimpice pentru a vedea ceva similar (sau macar comparabil)? Si apoi cine a sadit samanta neincrederii in noi? Nu tot acei sportivi pe care candva ii credeam supraoameni si s-au dovedit a fi bieti pamanteni trisori? Va amintiti usurinta cu care Ben Johnson castiga titlul la Seul? Tot cu incetinire pe ultima parte a cursei, tot cu gesturi sigure de om neivins. Dar totul a fost minciuna! Cazut in recidiva a reintrat in marea masa a celor ce vand iluzii. Poate ca marea problema a sportului contemporan este dimensiunea mercantila pe care a capatat-o. Atata timp cat interesele financiare, marketingul, mediatizarea si influenta intereselor legate de rezultate vor persista, tot atata si trucurile, falsul, minciuna si furtul vor fi mijloace prin care sportivii vor dori, cu orice pret, sa castige. Iar vina trebuie impartita cu antrenorii, medicii, conducatorii de cluburi, producatorii de substante, familia (uneori ) si toti ceilalti ce stiu si tolereaza aceste practici.Altfel tot mai mult lumea se va indeparta de sport, iar cei interesati vor crea roboti umani, ale caror performante nu vor mai uimi pe nimeni. Dar nici nu vor atrage copiii sa faca sport. Si in final tot noi vom fi cei ce pierdem……

  44. inocenta ti ai pierdut o tu,pt ca traiesti intr o lume bolnava de la CARE TE AI MOLIPSIT.e usor sa spui d e un om “s a dopat”ignorind faptul ca el munceste enorm ,mai mult decat itit imaginezi tu.dai de inteles ca si tu ai fi in stare de aceleasi performante daca te ai dopa.crede ma ca nu.pt ca un campion nu are numai o echipa de nutritionisti si gata,e campion .mai sunt si aptitudini, ambitie si munca,f multa munca.chiar daca acum sunt alte suplimente decat pe vremea lui Lippincott si adversarii au aceleasi conditii.si totusi doar unul e campion.indiferent de vremuri.fiecare la timpul lui.

  45. 75 % din asiatici au nush ce disfunctie…si nu pot fi prinsi ca dopatzi la controalele de urina…atunci dc ne miram ca au atatea medalii chinezii aia scarbosi? aceasta olipmiada a fost o hotzie pe fatza…un paradis al dopingului…si al aranjamentelor

  46. Salut AG.

    Zici ca-i un articol despre neincredere? Si in care ar trebui de fapt sa intelegem comoditatea noastra cea de toate zilele? Nu mai conteaza daca parintii ne-au invatat ca prin munca si auto-stimulare vei deveni mai bun si mai întelept cu fiecare zi , cu ficare clipa. Daca clipa muncita nu aduce musai rasplata indestulatoare si comparabecaliba, atunci la ce folos efortul, risipa? De ce sa-mi cheltui energia sacrala in a deveni macar a doua molecula de oxygen care sa formeze apa, cand pot de fapt sa o minimalizez ca importanta si sa zic ca toate-s doar o apa si-un pamant (numit cu mandrie Romania)?

    Jobulescu, NY

  47. Daca Bolt nu incepea sa topaie pe ultimii 10 metri, ce se intampla? Mai rupea zece sutimi de secunda? Pai si dupa aia ce facea, cum mai lua milioane pe la reuniuni atletice unde se doboara recorduri?
    Macar rusoaica adauga cate un centimetru in inaltime si gata recordul.
    Cineva ar trebui sa-l opreasca pe Bolt asta, sau macar sa-i lungeasca pista cu jumatate de metru.
    Ce n-am intele eu: nu exista stafeta de 4X200m? Nu mai era loc de-o medalie pentru Bolt?

  48. @ Da, ADRIAN, suntem dopati de tine, ca uite, mereu zic sa nu mai intru si tot catre tine ma indrept, cand am timp sa intru in PC !!!
    [ despre alte “ingrediente” …”inghitite” de la altii, ca n=avem ce ne face, n-avem timp si nici placere sa vorbim!]

    @lupu,
    Frumos ai gandit si ai scris! Cine mai crede in …inocenta si in inocenti, in zilele noastre???
    @Adela Mohanu,
    “nu ni se injecteaza URA”, ci ne nastem cu ea; citeste FREUD si vezi ce spunedespre “dotarea” noastra, in subconstient!
    daca vrei si un exemplu, ti-l ofer; ai vazut ca un copil, are acceste de egoism, de rautate( sa nu-i zicem, inca, ura), de nu stii cum sa ti-o explici, cata vreme nu noi i-am inoculat-o si, mai ales, ca are si abia 2-3 anisori! Cine i-a inoculat-o! mama lui? Tata? Bunica?
    N-as preas crede!
    Deci, ne nastem cu bune si rele. Depinde de noi si de oportunitati ca sa se releve “Ingerul” sau “Demonul” din noi!
    Este o opinie insusita si observata de-a lungul vietii!

  49. Eu stiu pe unul care pacaleste sportul , respectiv fotbalul , de vreo cativa ani . Mimeaza datul cu piciorul in minge si saritul la cap pe sub balon . Zici ca-i drogat .Juri . Bine ca se intereseaza italienii de el , insa . Sper sa nu se razgandeasca .De-aia nici nu va spun cine e .Marti.

  50. Felicitari (si) pentru acest articol.
    Sunt de acord ca pana la proba contrarie,Phelps sau Bolt sunt mari campioni ale caror performante trebuie salutate.
    Poate ca societatea are la un moment dat de eroi pe care apoi sa-i dea jos de pe soclul creat de ea cu aceeasi repeziciune cu care i-a urcat.
    Personal,prefer sa apreciez succesele unora chiar daca e posibil ca ele sa nu fie obtinut doar prin mijloace cinstite.E o lume care nu e interesata decat de cel mai bun,cel care reuseste,cel de pe prima treapta a podiumului si-n care toti acestia incearca sa ramana cat mai mult in mintea oamenilor.

  51. TREBUIE SA FII NAIV, PANA LA IMBECILITATE, SA CREZI CA TENDINTA CONSUMISTA NU INFLUENTEAZA SI SPORTUL INDIVIDUAL. CA ORICE CHESTIE,GASELNITA TECHONOLOGICA , SPORTIVUL DE PERFORMANTA A AJUNS UN BUN DE LARG CONSUM. NU AVEM IDOLI PENTRU RECLAME DE NU STIU CE PORCARIE DE MANCARE ENERGETICA !? II INVENTAM, FABRICAM, PROMOVAM ETC.
    IMI PARE RAU, DAR ASTA ESTE , PE SCURT , ESENTA ARTICOLASULUI TAU.
    DACA TE INTERESEAZA COLABORAREA MEA :
    emanueldeleanu@gmail.com

  52. AG
    Eu cred ca mai nimerit ar fi fost sa spui “Toti suntem indopati”
    nu dopati :D

    nico
    Pai vezi? Asta-i chestia, ca nu mi-ai spus despre ce e vorba. Tot ce-am
    retinut e ca “poate odata am sa-ti spun” Sa fi fost vorba
    de-o declaratie de amor? ;)

  53. m-ar durea sufletul sa aflu ca Bolt sau Constantina Dita s-au dopat: primul este supersimpatic si are o usurinta fantastica in alergare, a doua, pe langa faptul ca este romanca, ar putea fi dovada vie ca valoarea si munca te pot duce departe, chiar daca esti considerat batran. pentru Phelps traiesc sentimente usor contradictorii: o fi chiar intr-atat de bun?

  54. papagigli

    Tot ce-i posibil sa fi fost vorba de vreo declaratie de amor. Poate ca nu indrazneam sa-ti spun pt ca nu eram sigura de sentimentele mele. :)
    Serios, daca am spus vreodata asta, spune-mi si despre ce era vorba pt ca habar nu am.

  55. Ok, ai gasit adevaratul efect al dopajului. Ai gasit natura rea pe care o intareste in toti.

    Cine sunt totusi vinovatii si ce facem ca sa redobandim inocenta? Refuz sa cred o chestie fatalista de genul “inocenta odata pierduta, se pierde pentru totdeauna”.

    P.S. Intr-adevar, dintr-un anume punct de vedere, JO au devenit un joc pervers, in care fiecare isi etaleaza puterea pentru a-si umili adversarul, nu pentru a se autodepasi. Poate e una dintre cauze?

  56. total de acord, nu mai am ce adauga la articol.
    el se aplica, a propos, si la majoritatea parerilor exprimate, char de tine, adrian, despre china in context mai mult sau mai putin olimpic :).

  57. Bravo mai baiatule,,marfa articol,,,,
    cum de lucrezi la GS?? m-ai dat gata cu articolul asta….vb cu nea Ovidiu sa mai treaca spe la visterie ,meriti

  58. eu nu cred ca realizam de fapt, amploarea dopingului in sport. cred ca si cei mai paranoici ar fi ingroziti de realitate.

  59. Jocurile olimpice sunt oricum un show trist al politicii globale :(. Sustin ideea de concordie a lumii – o gluma trista daca ne uitam la evolutiile recente si nu numai… Totul e fatada… Innocence was lost a long time ago. Innocence is overrated :).

  60. Adrian,
    hai sa facem putin distinctie intre a fi inocenti (sau a nu mai fi, asa cu spui tu frumos) si a fi NAIVI. E o diferenta uriasa. Nimeni nu spune cu gura mare ca cei doi s-ar fi dopat. Dar sa subliniem un lucru. Atat timp cat cei doi dupa ce au batut recordurile modiale nu aratau nici un pic de oboseala, iar in plus in aceeasi zi reuseau sa mai doboare inca un record, iar restul participantiilor aratau cac dupa razboi, nu te face sa te intrebi totusi ce-i fac pe acesti doi oameni sa fie atat de diferiti fata de restul “spumei”. Sa fim seriosi Adriane, nu-mi spune tu mie ca doar de genele lor naturale este vorba. De ce mari performer ai istoriei au probleme de tot felul cu boli de ficat, leucemii, cancer si alte nenorociri. Hai sa nu mai fim naivi. Inocent esti atat timp cat crezi in Mos Craciun si Barza cu copiii. Dar nu toata lumea este naiva…

  61. domnule georgescu, va admir inocenta, chiatr daca poate fi vorba despre o inocenta profesionala. dar va aduc aminte despre un alt fenomen sportiv si american numit lance armstrong: dupa ani de glorie “curata”, a aparut reactivul necesar depistarii substantelor dopante folosite de el, ani de zile, in turul frantei. si acum, asteptam cu rabdare…. si cu interes

  62. Apropo de Phelps . Se spune ca acest tip ar suferi de o afectiune foarte rara . Este vorba despre un gen de hiperexcitabilitate . Muschii lui nu stau locului o clipa .Cand era copil dadea din picioare si maini chiar si in somn . Ba chiar putea sa isi miste si urechile . Se vede, nu ? Ar fi putut , se spune, sa fie un sportiv remarcabil in aproape orice ramura sportiva . Se pare ca orice specie, pentru cunoscatorii paleontologiei, evolueaza pana in punctul in care isi atinge propriile limite (vezi amonitii) . In acest context apar si indivizi ai speciei umane care o iau putin inainte pe scara evolutiei inscrise implacabil in genotip . Din ce in ce mai multi copii pot citi si scrie de la 3 ani , pot ridica obiecte cu palma deschisa , unii pot citi prin carti inchise etc . Aceste cazuri , din ce in ce mai dese, sunt tratate drept curiozitati ale naturii si bune de pus in vitrina , mai degraba, decat ca niste produse normale ale evolutiei speciilor .Va rog sa ma scuzati . Tipa fetita mea din bucatarie . Cred ca iar si-a pus lingura pe frunte si nu o mai poate dezlipi . Pa . Miercuri .

  63. Io mă tot gândesc la cum s-or fi simţit ceilalţi înotători care trebuiau să concureze cu Phelps. Bine că n-am fost eu îm locul lor… Eu l-aş fi lăsat pe Rechinul de Phelps să se scalde singur în bazinul ăla olimpic…

  64. Spiritul articolului pare luminos, fondul însă dovedeşte o lipsă de profesionalism jurnalistic păgubos. La cântărirea rezultatelor din sport nu este vorba de neîncredere, de invidie, ci de fapte dovedite. Decăderea sprintului american din ultimii doi-trei ani se explică prin scandalul dopajului care se desfăşoară în aceea ţară şi care a dus-o pe regina sprintului, Marion Jones, direct la închisoare. Organele abilitate din SUA lucrează la turaţia maximă pentru a stopa evoluţia fenomenului. Recomand un interviu din Der Spiegel cu Angel Heredia, supranumit baronul dopajului. Fost aruncător de disc mexican, Heredia a înţeles ca sportiv că fără dopaj nu ai cum să ajungi în vârf. Din 2000 până în 2005 el s-a “ocupat” cu aproape 40 de atleţi americani şi caraibieni în frunte cu Marion Jones, Montgomery, Green, Sturrup, Joung etc. Într-o finală olimpică nu există sportivi curaţi, iar atletismul, înotul, ciclismul, schiul sunt fără speranţă, a afirmat el pentru revista germană. Este un om din interior care a ajuns la un “deal” cu justiţia americană. Nu ştiu care ar fi motivele să nu-l credem pe el, ci pe campionii care, în urma unor performanţe care sfidează legile naturii, susţin că sunt curaţi…

  65. Phelps..nu arata chiar uman! N-ati vazut ce maini lungi are?
    Si 47 la picior..ce dreaq parca are labe de scafandru in picioare!
    Iar chestia cu costume NASA si apa distilata in bazin…sa fim seriosi!
    E clar ca mananca special, bea special si berea pe care o elimina el are gust de prigat!

  66. phelps chiar daca este dopat nu se va afla niciodata!
    omul e sustinut de prea multe brand-uri si aia nu-si pot permite sa piarda bani!
    bolt e prea tare!, nu cred ca e dopat, dar sigur consuma ganja!!!!!!!!!!!!, e prea distrat! parerea mea

  67. Nu stiu de unde ai scos toate astea.
    Auzi, cica cu cat alergi sau inoti mai repede,
    cu atat vei fi uitat mai repede!
    De parca vechile recorduri,
    fie si ele ale RDG-ului, au fost uitate.
    Poate un nestiutor ca tine sa nu le stie.
    Cica, daca faci ceva foarte bine esti dopat!
    Bravo!… Citeam ca si daca mananci prea sarat
    iti creste rezistenta la efort. Nu cu mult, cu putin,
    dar pentru un atlet sunt suficiente cateva sutimi.
    Poate ca alimentatia e de vina? Ce zici Toma
    necredinciosul, sau mai bine zis suspiciosule?

  68. Dopajul a aparut de mult in sport, amintiti-va de fosta echipa a RDG-ului in anii ’80. E ca un joc de-a soarecele si pisica, doctorii sportivilor inventeaza substante , apoi doctorii CIO le detecteaza cu un delay oarecare. De cand marketingul marilor companii a intrat cu tancurile de bani in sport nimic nu mai e ca inainte. Companiile de echipament sportiv, laolalta cu televiziunile si cu celelalte branduri care se autopromoveaza prin intermediul sportivilor duc , cu siguranta, o competitie acerba in spatele cortinei, unde sunt permise orice mijloace pentru a-si atinge scopurile.

  69. @Adrian
    Iti multumesc . Intr-adevar, este vorba despre sindromul ADHD cu care a fost diagnosticat Phelps in tinerete . Oricum , nu era normal de mic . Asa cum percem noi , ceilalti , normalul , as spune .

  70. Ideea e ca de la dopaj se poate muri: in timpul intrecerii,
    in timpul carierei de sportiv sau dupa – e ca fumatul ,
    scurteaza viata. Un caz recent e Eddie Guerero , de la wrestling,
    mort la 38 de ani, campion in activitate.

  71. Mai crede cineva ca un sportiv de performanta
    NU SE DOPEAZA ?
    Daca aproape orice sportiv se dopeaza (si amatorii care
    merg la sali ), atunci cei de inalta performanta si cei
    de super performanta CUM SA NU …?

  72. Dupa multe luni dau si eu de un articol placut. Nu incerci sa schimbi lumea cu el, nu cauti sa intrii sub pielea sefului cu el (pt ca inteleg ca nu ai unul :p), dar cu siguranta castigi cititori! ;) cateodata ajunge sa placa ochiului, sau sa nu contina minciuni ori erori gramaticale ca sa te bucuri de un articol. Plus ca ai dezvoltat un gand pe care eu l-am perceput de mai multe ori inca din ziua cand am aflat prima data ca ‘mare campion’ pe care il admiram deja de cativa ani (lance armstrong) se poate sa se fii dopat! Nu exista intrecere sportiva in care concurentii sa porneasca cu sanse egale din toate punctele de vedere, astfel incat diferenta sa o faca numai lunile sau anii de antrenament si aptitudinile deprinse de fiecare sportiv dupa nastere. Tot timpul exista ceva de ordin anatomic sau fiziologic care face sau poate sa faca si mai mult diferenta, sau sa compenseze deficitul din antrenamente. Nu trebuie sa ne asteptam la lupte ‘egale’, si cu atat mai mult sa fim dezamagiti cand david il invinge pe goliat in doar 1% din lupte, pentru ca in ziua de azi e foarte greu sa iei fata unui american sau unui chinez chiar daca ei nu sunt dopati. Nu ca nu sunt dovediti, ci efectiv sa nu fi luat nimic. Pentru ca ei au conditii excelente de antrenament, astfel incat lupta lor, vrand nevrand devine una contra recordurilor, prin simplul motiv ca nu au adversari de valoare apropiata. Daca mai si ajung la competiile in care doboara recordul respectiv in forma fizica excelenta, fara nicio problema de sanatate, daca mai au si avantajul unor capacitati naturale de efort foarte crescute, daca rezista bine la presiunea psihica din timpul intrecerilor, recordul este ca si doborat iar noi ne vom intreba cu totii ce a luat. Sau cat mai are de trait, pt ca la cat de mult trebuie sa fi luat sigur ‘se dezintegreaza pe pista’ intr-o zi. Lupta celor care pot dobori recorduri este o lupta la distanta cu cei care le-au stabilit, si diferentele dintre ei ar putea sa le faca un costum dintr-ala de inot, sau niste brate mai lungi cu 2cm, sau poate ca el nu se dopeaza, dar calul sau dopat sau masina mai usoara ku 200g il fac cel mai bun din istorie. Nu toti se dopeaza, numai ca ii banuim noi pe toti. Si meritele campionilor scad in ochii nostri din cauza asta. Sau poate din cauza ca in secunda imediat urmatoare doborarii recordului avem ceva mult mai important de facut incat nici nu apucam sa constientzam ca timp de 9.69 secunde am urmarit cea mai rapida cursa din istoria omenirii. Dopajul este o problema majora in toate sporturile si oricat de mult s-ar stradui agentiile anti-dopping, el nu va putea fi eradicat. Sportul nu va mai fi niciodata curat, asta daca a fost cumva vreodata. Oare grecii antici care mergeau la Jocuri nu culegeau nicio ciuperca? Nicio molusca producatoare de nandrolon, sau vreo iarba stra-stra….-strabunica a redbullului? E bine ca se identifica trisori, dar ei nu sunt toti. Nici nu ne intereseaza sa fie toti, important este ca recordmanul sa fie testat de toate substantele cunoscute. Daca s-ar da 20 de ani de inchisoare pentru fie caz grav de dopaj, caz demonstrat cu probe solide, video, in timp ce sportivul isi administreaza si vorbeste despre administrarea de substante (pentru ca nu trebuie sa isi incarce nimeni constinta condamnand pe cineva care este doar 99.9 % dopat), atunci poate ca altii nu ar mai lua. Poate ca doctorii nu si-ar mai risca libertatea si reputatia sa administreze. Si, ar trebui 20 de ani, si nu doar 3 sau 6 cat a luat rumsas in turul din 2002 (parca), pentru ca actul de dopaj este oarecum comparabil cu o crima, chiar daca ucie doar un sport precum ciclismul sau (atletismul) si nu un om.
    Imi cer scuze pt cele 5minute rapite :p O seara buna dle. Georgescu!

  73. Pt ca folosesc un telefon, mi-este cam greu acum sa citesc toate comentariile, dar pt ca am gasit unul foarte, foarte interesant si cu care sunt intru totul de accord (semnat EU), voi strabate saptamana viitoare si parerile celorlati cititori. Iar daca topicul va mai fi unul activ, poate mai las si facem schimb de pareri, cu promisiunea sa scriu mai putin ca acum :p siii, as vrea sa imi cer scuze pt adresarea din inceputul comentariului precedent. Din obisnuinta, pt ca majoritatea celor care publica la gazetă nu impun respect iar eu m-am obisnuit sa le arat acest lucru in scris :|

  74. Sclavule, esti atat de frustrat de viata penibila pe care o duci incat nu poti aprecia performantele unor sportivi fenomenali. Drogat esti tu mah imbecilule. Invata sa respecti munca pe care au depus-o altii. Invidia nu are ce cauta aici. Cand oi ajunge tu sa ai macar 1% din performantele celor 2 sportivi atunci sa vb de dopaj inaptule.

  75. Vlad21
    Ce telefon ai, nene? Ai scris mai mult ca mine de la el :D
    Multumesc pentru replica. Postul va fi activ, la fel ca toate celelalte.
    eprubeta
    Bine ai venit si tu in clubul baietilor isteti, care inteleg un text doar daca e scris pe un bilet RATB.

  76. Superb comentariu AG ai talent de actori in scris. Esenta pe care o transiti in imagini iti lasa o amprenta fina placuta pe timpan rezanand prin contemplarea cuvintelor pana in strafunrdul inimii.
    Bravo! te felicit! toate articolele ti le-am citit cu deosebita placere….Si totusi citindu-te mi se naste o ala intrebare “De ce altii nu pot?> De ce altii nu pot sa darame aceasta bariera a cuvintelor prin care ar devenii imagini mai usror de digerat si apreciat?. De ce majoritatea comentariilor altor gazetari sunt mai putin decat mediocre?. Deci concluzionand domule Adrian Georgescu ajung la indubitabila cocluzie ca numai dumneavoastra v-ati dopat printre gazetari.

    Cu deferenta un cititor fidel!

  77. tocmai ca nu scrii iute si piperat deloc. e o meditatie luuunga si fara fapte scrisul tau. erau mai utile informatiile cu performantele celor doi la alte intreceri pina acum. pe ce loc s-au calsat, ce-au facut, daca tot vrei sa ne infigi banuiala in inima ca sint drogati. slaaaab

  78. Eforturile tale intelectuale in vederea asternerii pe hartie a unui articol reusit au fost zadarnice. Din moment ce faci dopat, drogat sau cum vrea mintea ta perversa sa-i spuna unui sportiv care a muncit din greu pentru a ajunge in varful ierarhiei olimpice, esti un arogant frustrat incapabil sa inteleaga ce inseamna sportul. Pe bilete de RATB probabil ca iti incerci tu articolele sportive de un penibil jenant. RUSINE! Inadmisibil sa faci un sportiv precum Bolt un infractor nedovedit. RSUINE!

  79. Nu, Adrian, nu susţin asta. Raţionamentul tău este greşit. Susţin că situaţia actuală din sport ne pune într-o poziţie ingrată pe toţi cei interesaţi “din afară” de sport, fie că suntem jurnalişti sau doar simpli fani. Trebuie să decidem pe cine credem: pe cei care, din interior, susţin că dopajul e un fenomen generalizat sau pe sportivii neprinşi încă care, fără excepţie, susţin că sunt curaţi. Recunosc, însă, că eu, din exterior, în urma observării unor cazuri de dopaj – dintre care am vorbit doar de cel din sprintul american – şi al mărturiei unor oameni care au fost în interior,înclin să nu am încredere în performerii de vârf care neagă vehement că nu se dopează. Regele Carl a recunoscut abia după zece ani că s-a dopat în perioada superperformanţelor sale. Şi nu este singurul…

  80. angelradios
    A, asta e altceva. Postul tau anterior imi sugera un alt sens
    eprubetel
    De ce esti modest? Poti ajunge mare. Presupun ca esti ajutorul unui operator de copiator. Stii, tipul ala caruia ii dai hartiile sa le traga la “xerox”. Eu te vad ca pe asistentul lui, cu mari sanse ca, in cativa ani, sa-i iei locul.

  81. Nu sunt modest. Ţi s-a părut. Sunt atât de încrezut încât jignirea ta gratuită – probabil ai rămas cu reminiscenţe din prima mea intervenţie unde am spus că articolul tău este neprofesionist, cea ce a fost o apreciere, nu o jignire – nu mă atinge. M-am aşezat de la început pe poziţia ta: toţi cei care nu sunt de acord cu mine sunt sau proşti sau inculţi sau looseri. Chestia cu xeroxul e slabă de tot. Poanta nu e pregătită, ideea fleşcăită precum o documentare ratată la o bere pe terasă…

  82. angelradios
    Cool it. Replica legata de copiator nu era pentru tine, ci pentru “eprubeta”.
    Altfel, multe idei se contureaza si multe documentari chiar se fac la “o bere la terasa”.
    Sa revenim la subiect. Bineinteles, fiecare alegem pe cine sa credem sau ce sa simtim in fata unei performante sportive iesite din comun. Parerea mea este ca, daca optam sa traim in suspiciune, pierderile
    pe care le suferim sunt ireparabile. De altfel, aceasta e si ideea articolului, nesesizata de cativa.
    Se intampla ca in cazul adoptarii unei legi foarte dure de pedepsire. Ce e mai nociv: sa pedepsesti mai multi inculpati dupa o judecata sumara, asumandu-ti riscul de a pedepsi si mai multi nevinovati, sau sa lasi legea sa parcurga un drum mai lung, mai greoi? Adica, sa-ti asumi riscul ca unii vinovati sa scape.
    Dupa mine, e nedrept sa-i consideram a priori pe marii performeri drept dopati. Daca tu alegi sa nu-i crezi pe cei care neaga ca s-au dopat, mai exista pentru tine o zona curata in sport? Pentru ca toti, logic, neaga ca s-ar dopa.
    Exista vreo performanta pe care eternul suspicios sa o considere corecta, de care sa se bucure?

  83. Scuze. E vina mea că n-am observat chestia cu eprubeta. M-am răcit precum iubirea mea adolescentină pentru sportul de performanţă.
    Mai nou, alerg câte odată. Încoace şi încolo. Şi pentru că apreciez modul în care porţi dialogul virtual, încă o observaţie: să facem diferenţa între suspiciune şi neîncredere. Suspiciunea este o lipsă de încredere nemotivată. Neîncrederea însă, dacă este raţională, se bazează pe fapte. Îmi suspicionez iubita că mă înşeală cu cine poate fără să am nici o probă. Se numeşte gelozie şi este un defect de personalitate. Dacă însă am surprins-o de trei ori pupându-se cu diferiţi bărbaţi despre care susţine că îi sunt verişori, intru la bănuieli. Încrederea mea începe să scadă în ea. Cu toate că nu sunt gelos din fire…