in Gazeta Sporturilor, Imprevizibil

Billy Miske

Când a urcat în ring, în seara zilei de 7 noiembrie 1923, Billy Miske era conştient că mai are puţin de trăit. Doar managerul şi doctorul lui mai ştiau că suferă de o gravă boală la rinichi.

Ca boxer profesionist, “Trăsnetul din Saint Paul” a disputat 103 de partide, câştigînd 72, iar singurul care a reuşit să-l bată prin KO a fost celebrul Jack Dempsey, într-un meci pentru titlul greilor. Cinci ani de zile, din momentul în care doctorul i-a dat sentinţa, Miske a luptat de 70 de ori, încercând să pună bani deoparte pentru viitorul familiei, însă afacerea în care investise a intrat în faliment. Cu aproape toată mobila din casă vândută şi cu datorii la bancă, Billy avea nevoie de acea ultimă luptă.

Nu s-a antrenat deloc. Starea lui era atît de proastă, încît a stat aproape numai în pat, pentru a-şi conserva forţele, iar în ring a urcat direct din scaunul cu rotile, ceea ce nu l-a împiedicat ca, în repriza a treia, să-l facă KO pe Bill Brennan. Cu cei 2.400 de dolari câştigaţi, Billy a cumpărat mobilă şi un pian pentru soţia sa, Marie. A plecat la ultima sa vânătoare de raţe, după care s-a întors în oraş. A luat cadouri de Crăciun pentru copiii lui, a plătit datoriile şi a depus banii rămaşi la bancă.

În acel an, Marie a împodobit singură bradul. Billy s-a jucat cu copiii, a participat la desfacerea darurilor, apoi s-a aşezat în capul mesei de Crăciun, prefăcându-se înfometat. A doua zi, era deja în agonie. În timp ce se urca tremurând în maşina managerului său pentru a merge la spital, i-a spus, în sfârşit, adevărul soţiei sale.

Şase zile mai târziu, în prima dimineaţă a noului an, Billy Miske a murit.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

60 Comments

  1. Povesti similare pana la un punct au si Lance Armstrong, Michael Jordan, Jonah Lomu…Din fericire, medicina zilelor noastre poate face mai mult pentru ei decat se putea face acum 90 de ani.
    Oricum, impresionant articol. Felicitari :)

  2. frumos , pe mine ma fascineaza astfel de istorioare ca sa zica asa , incercati sa cititi cat mai mult despre istoria boxului veti gasi multe astfel de povestiri daca imi permiteti va recomand cartea despre muhamad ali.Multumi AG pt articolul adevarat si hai Bute! :)

  3. Sincer nu am auzit de Billy Miske! Am sa dau o cautare!
    Si in ziua de azi se intra in ring pentru banii, dar si pentru faima.
    Alex, cred ca vroiai sa te referi la Magic Johnson, nu la Air Jordan

  4. frumos, foarte frumos articolul. un om de onoare. pacat ca se termina asa trist povestea. dar daca n-ar fi noi nu am mai fi auzit-o si invatat din ea.
    continua tot asa adrian. felicitari!

  5. n-am stiut povestea, dar m-a atins :)
    bine zice si in Ioan 15:13 “nu este mai mare dragoste decatsa-si dea cineva viatapentru prietenii sai.”

  6. hai sa intoarcem problema
    daca vrei sa accepti toate aceste lucruri OMUL le-a facut pentru el.
    sau mai bine spus: si pentru el.

    pur si simplu a plecat impacat, si incarcat de energie pozitiva.

    sauuuu… daca preferi ai si finalul din “the wrestler”

    PS n-am vrut sa mauit la el, l-am vazut in sila, si totusi … e OK, nu-i asa?

  7. Doamne, @Adrian, din scaun cu rotile???
    Chiar ca, daca nu scriai tu, pe altul nu-l credeam !
    Uite ca mai existau, si “Dumnezei” ai cuibului, disperati de devotati ce erau!
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  8. @Nicolae

    Nu-i frumos ce faci. Puteai sa scrii “Articolul original, in limba engleza si un pic mai detaliat” :D

  9. eu am vazut pe prima parca viata unui boxier ,din cauza rasismului a fost o victima ,si i sa inscenat un atac armat intrun bar si a fost arestat si a facut multi ani de puscarie,desi s-a intervenit de actori,sportivi pt o judecata dreapta ,nu stiu cum ii spune acelui sportiv, dar tot asa m-a impresionat viata lui,si ambitia pe care a avut si chiar a scris o carte,

  10. Imi pare rau ca fac parte din cei multi si lasi care traiesc viata fara a face nimic si ne laudam ca traim! Va multumesc ca mai sunt oameni care au puterea sa faca ceva ca sa ramana ceva dupa ei , chiar si un cuvant! Va multumesc ca existati!

  11. probabil ca oponentul sau a fost adus pe targa, altfel nu se explica “vivacitatea” acestui domn adus la ring in caruciorul cu rotile.
    E prea trasa de par.

  12. doctor demonicus-sabaticus multumesc credeti ca acea carte e si pe la noi???i-asi luao cu mare dorinta sa o dau cadou unui copil ,mare educativ a fost acel film.

  13. Salutari.Au punctat bine Adriana si Doc, va sfatuiesc sa vedeti filmul ,,The Hurricane”, in interpretarea extraordinara a lui Denzel Washington.

  14. In cele din urma, tot te dai pe brazda! Cititorii unui ziar
    sportiv vor sa citeasca despre eroi moderni, despre
    rezultate exceptionale ale semenilor si nicidecum
    despre gunoiul cotidian, extrasportiv generat de o
    mina de scelerati! Lasati-l pe Stucan sa se delecteze
    cu excrementele lui Becali!
    Frumos articol. Induiosator. Sper ca cei doi copii sa-i fi
    pastrat amintirea in cinstea cuvenita. A meritat-o!

  15. deci Wikipedia spune ca Miske a pierdut prin knockout contra lui Dempsey 1920, in primul meci de box transmis la radio.

  16. salut,,,dar sincer chiar nu ar scoate nimeni o carte cu Bily??? si cu RUBIN , macar un supliment la gazeta sporturilor???…sau despre durbac????

  17. adriana:
    Din cate stiu eu memoriile lui Rubin “Hurricane” Carter- “The Sixteenth Round: From Number 1 Contender to #45472” nu s-au tradus in limba romana.

  18. o zi buna tuturor… doctor domonicus-sabbaticus ,mare pacat ca nici o carte nu e tradusa eu cred ca multi ar dori sa o aibe ,e bine ca mai avem acest blog ,va doresc o saptamana buna ,tuturor cu respect pt toata lumea ,,adriana…

  19. omul a facut ce-a crezut de cuviinta pentru ca familiei lui sa ii fie bine dupa ce el nu va mai fi… multi prefera sa isi planga de mila si sa se complaca intr-o stare de “aoleu ce necajit sunt eu”…. desi nu ii vedem, sunt oameni chiar si in zilele noastre care nu accepta sa fie rapusi de suferinte pentru a incerca, pe cat posibil, sa le asigure celor ce depind de ei, cele necesare unui trai decent

  20. Stie cineva cat durau meciurile de box atunci ? Am vazut la TV un documentar despre asta, dar nu mai tin minte. Stiu ca erau mult mai multe reprize decat azi.

  21. STII ENGLEZA???FA BANI PE NET….nu e gluma….nu te costa nimic…doar te inregistrezi..free…ai 6$bonus numai pentru inregistrare….tot ce trebuie sa faci e sa te inregistrezi(GRATIS)…apoi sa vezi unele site-uri si sa le comentezi(sa iti spui parerea despre ele)…nu ma crezi pe mine…incearca nu pierzi nimic (5minute si te convingi)……..http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=syle84_yoo….Dupa ce faci o gramada de bani nu te rog decat sa donezi o parte din ei…nu mie…oricui vrei tu….numai sa o faci

    STII ENGLEZA???FA BANI PE NET….nu e gluma….nu te costa nimic…doar te inregistrezi..free…ai 6$bonus numai pentru inregistrare….tot ce trebuie sa faci e sa te inregistrezi(GRATIS)…apoi sa vezi unele site-uri si sa le comentezi(sa iti spui parerea despre ele)…nu ma crezi pe mine…incearca nu pierzi nimic (5minute si te convingi)……..http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=syle84_yoo….Dupa ce faci o gramada de bani nu te rog decat sa donezi o parte din ei…nu mie…oricui vrei tu….numai sa o faci

  22. DS

    In perioada romantica a boxului (sf. sec. XIX – incep. sec. XX) eu stiu ca nu exista limita de runde, se boxa pana cand unul din boxeri nu mai putea continua lupta. In perioada despre care e vorba (anii ’20), maximul era 15 runde, din cate stiu eu.

  23. Interesant: in 1889 a fost ultima lupta pentru titlul mondial la categoria grea cu pumnii goi.

    Sullivan vs. Kilrain, terminata in runda a 75-a.

  24. La fel de interesant. Dupa acele reguli, o runda se termina in momentul in care unul din luptatori era pus la pamant, apoi avea 30 de secunde sa-si revina si inca 8 sa ajunga in centrul ringului.

  25. Frumoasa poveste de viata! Merci, d-le Georgescu.
    P.S. “Viata greilor nu e usoara”….
    …e o carte scrisa de George Mihalache care merita citita
    de oricine e pasionat de arta pugilatului.Veti afla multe lucruri
    interesante despre Jack Dempsey, Joe Louis, Joe Walcott,
    Rocky Marciano sau Muhammad Ali.

  26. Si povestea cand ne-o spui?
    Si Banel alerga mort de foame si acum e mortaciune cand e ghiftuit, nu mai da o pasa de 2 metri! Se pare ca Dumnezeu da greutatile celor care pot sa le duca. In rest compunerea ta e cam la nivel de clasa a VI-a si parca ar fi scrisa de o fetita…

  27. apreciez povestea ,dar nu inteleg unde bati! ce ar fi putut face?a avut o sansa si a dat totul pentru ai sai!!!!!!!!sunt mii de situatii identice!!!am avut un prieten care a avea ciroza, amurit in job si nu lua decit 14$ la ora !!!!!!!!2400 atunci =2400000acum!!!!!! daca nu se batea ,oricum murea!iar ai lui ramaneau in mizerie!!!!!!!!te apreciez mult dar acum ai dat-o pe umplutura!!!!! daca esti in pana de idei , fa un concurs :idei despre idei , preia o tema dezbate-o in linistea cabinetului de lucru si fa-ne ‘hapy’

  28. AG

    Filmul era despre singurul om care l-a invins pe John, James Corbett :) Dar, bineinteles, apare ca personaj si John.