in Gazeta Sporturilor, Imprevizibil

Meciul fără sfârşit

Învinsă în 1983 la Roland Garros de către compatrioata ei Jean Hepner, americanca Vicki Nelson-Dunbar a declarat: “Am pierdut pentru că nu am avut suficientă răbdare”. 

Un an mai târziu, în primul tur al turneului “Ginny of Richmond”, Vicki a arătat ce înseamnă răbdarea unei femei. Revanşa – deşi încheiată după doar două seturi – a ţinut 6 ore şi 31 de minute. “Ea loba mingea, eu lobam mingea”, a sintetizat ulterior Nelson-Dunbar povestea celui mai lung meci din istoria tenisului feminin. În foarte rarele situaţii în care una dintre jucătoare venea la fileu, puţinii spectatori izbucneau în ovaţii. Era atât de plictisitor, încât ar fi preferat să le urmărească vopsindu-şi unghiile cu ojă.

Corvoada a început pe 23 septembrie 1984, la ora 15:13, şi s-a întrerupt din cauza lăsării întunericului, la 6-4, 4-4 pentru Nelson-Dunbar. Meciul a fost reluat a doua zi, când s-a ajuns la 6-6. Tie-break-ul a durat o oră şi 47 de minute, răstimp în care Jean Hepner a avut 3 mingi de set. Dacă ar fi profitat de vreuna, partida ar fi fost probabil şi acum în plină desfăşurare.

Ultima şansă Hepner a avut-o când conducea cu 11-10, iar schimbul a durat 29 de minute, perioadă în care mingea a traversat de 643 de ori fileul. Se spune că pe umărul unui băiat de mingi îşi făcuse cuib o pasăre. Când organizatorii studiau deja posibilitatea ca adversarele să poată lăsa schimbul de mingi moştenire fiicelor, Hepner a riscat, executând un smash care a nimerit fileul, după care jucătoarea s-a prăbuşit pe teren, cu crampe musculare la ambele picioare. Următoarele două mingi au fost o formalitate pentru Vicki Nelson-Dunbar, care, după meci, şi-a cerut totuşi scuze arbitrilor.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

84 Comments

  1. Slava Domnului ca n-am fost acolo :lol:

    Cel mai lung la baieti care e? Clement – Santoro din 2004 sau s-a batut recordul de-atunci?

  2. Eu nu vreau filmulet, vreau tot meciul inregistrat, altfel nu te cred :D Sau macar mingea aia de 29 de minute :P

  3. Buna seara.
    cristikel
    Nu exista, din pacate. Sio, oricu, ar fi tinut cam mult.
    lol
    Clement – Santoro pana acum. A depasit recordul fetelor cu doua minute, dar s-au jucat 5 seturi

  4. Pai cam asa se juca si la baietzi, apoi a venit baiatul cel rau, Nastase si s-a terminat cu “punct pe greseala adversarului”. Te facea sa gresesti. De aceea ise spunea Nasty…

  5. de multe ori stau si ma intreb cum rezista atata ?! efortul fizic si emotional-stresul-este imens ..apar oare si alte nevoi fiziologice (?!)
    m-am intrebat de multe ori doar urmarind cursele de ciclism , cu etape care depaseau 5-6 ore..

  6. Bineinteles ca apar nevoi fiziologice. De aceea tenismenii isi pot lua o pauza de toaleta, de aceea ciclistii se opresc la marginea soselei sa-si faca nevoile. Numai ca nu sunt filmati (asta ar mai trebui) :)

  7. Bineinteles. Ce altceva ar putea face? Raman in coada plutonului sau pur si simplu trag pe dreapta, apoi revin.

  8. AG

    Meciul de care povestesti pare sa fi fost un fel de Ceahlaulu-Gloria Bistrita al tenisului… au si americanii tatajeani lor

  9. Buna seara.
    Eu vad meciul asta mai mult ca pe o forma de meditatie. Odata intrata in transa totul functioneaza pe pilot automat. :)
    Dpdv fizic e realizabil. Nu-i usor dar cu multa munca si transpiratie e realizabil.
    Dpdv psihic cred ca e mult mai greu de realizat. Daca Hepner nu ceda psihic probabil ca inca mai jucau cu eventuale pauze pt internarea arbitrilor. :)
    Oricum sunt de invidiat.

  10. hm. să sperăm că doar în tenis aveau ambiția asta supraumană. n-aș vrea să mă gândesc cât ar fi durat o ceartă cu vicky … atletica vicky :)

  11. Va dati seama cat e de greu sa dai lumanari peste lumanari la fiecare punct? Oare cum or fi servit? Tare? :)

  12. @ AG

    Loveau mingea…asaaaaa…la vreo 2 -3 metri peste fileu, cu precizie, si aproape de mijlocul terenului…bine ca nu icneau pe timpurile alea la fiecare lovitura :)

  13. Arbitra, pe numele ei Jean Smith, condusese si partida de la Roland Garros. Zicea ca i-a fost tare mila de jucatoare si ca, daca Hepner ar fi egalat la seturi, ar fi cerut sa fie schimbata.
    Filosofa: “Daca pana acum eram poreclita «3 sets Smith», de acum mi se va spune «6 hours Smith»” :lol:

  14. hehehe…foarte tare. “schimbul a durat 29 de minute, perioadă în care mingea a traversat de 643 de ori fileul”.
    Deci mingea lovita de una ajungea la adversara, in medie, dupa 2.7 secunde.Si o primea dupa 5.4 secunde.Ce naiba facea tot timpul asta? Dadea autografe, manca-bea ceva, dormea, isi facea manichiura?
    Un teren de tenis are cam 27m lungime, reiese din calculele mele ca mingea avea o viteza cam de 30km/h. Impresionant! (de prost jucau).

  15. JoJo Dan lupta acum… In tribune galeria (a Rapidului, cred) canta. Cred ca e prima data in istoria boxului cand se scandeaza organizat la un meci de box. Am facut-o si pe-asta. Romania, tara tuturor posibilitatilor…

    Acum s-au mai linistit, totusi.

  16. Il si vad pe Ronnie lovind bilele in strigatele galeriei din Giulesti: “Pentru noi, bag-o pentru noi”…

  17. …ma uitam acum putin prin prosport…, pe acolo nu sunt jurnalisti de sport…, din pacate (oare?)…

  18. @ AG

    Chiar trebuia sa divulgi secretele lui Piti? De acolo a invatat el strategia aia cu mingi plcitisitoare, de tatonare, aruncate inalt spre extremitatile centrului terenului…Te rog eu frumos, nu spune si de Brad Gilbert!

  19. Banel cu mingea de rugby…din mers? sau static?
    Daca e din viteza se explica shi autogolurile.

    “Se spune că pe umărul unui băiat de mingi îşi făcuse cuib o pasăre. ”

    Ala era Bnael ? :)

  20. waw ce meci !!! salutari ,da un lucru greu dar se poate depasi cu rabdare …o fi cineva cu atata har al rabdarii? :( ca eu nu ,cred ca si in viata tot asa e ,o servesti o primesti si responsabilitatea o ia ala care nu are rabdare :(

  21. Domnule Georgescu,
    Va scriu d-voastra,fiindca aveti ,cel putin on-line ,singurul articol despre tenis….in rest ….razvan si hidra….adica incercarile tuciurii de a readuce un sport banos in cardurile ziaristilor-comentatori….
    Vreau sa va amintesc,totusi,ca finalele Cupei Davis cu rumini,s-au disputat la tenis….Bine,nu intimplator n-au cistigat nici una dar….Si pt. ca suntem aici,rugati-i pe cei de la TV sa vorbeasca mai mult de Alex. Dulgheru,nu de alta dar ,fata asta a cistigat un trofeu,pe cind celelale….Am vazut interviuri cu Monica Niculescu si sparring-a sa ,m-am delectat cu mincarurile preferate ale Soranei (sa le dea Dumnezeu putere,bani si intelepciune, eu unul fiind mindru de ele) totusi,baietii de la TV au aratat-o la un moment dat pe Alexandra vorbind englezeste…6-0,6-0 ptr. noi….Adica si-n dialect…Ne-a cam descaltat pe toti….Hai prietene ,sa-ncercam sa ne mai si mindrim cu ce avem cu adevarat de valoare ACUM,sa iubim pielea ursului din padure numai dupa ce i-am taiat coada….
    PS. Nu sunt ruda a Alexandrei,sau vreun jurnalist platit,sunt un rumin caruia nu i se filfiie cind filfiie TRICOLORUL…..!

  22. @papanas

    Monica Niculescu e pe 58, Sorana e pe 41 si, in caz ca nu stiati, are si ea un turneu castigat , Dulgheru pe 83.

    E adevarat insa ca anul acesta Dulgheru are cel mai bun record (25-7), fata de Carstea (9-12) sau Niculescu (7-12), insa nu cred ca se pot compara turneele jucate de Alexandra cu cele in care au jucat Sorana sau Monica. Asta nu inseamna, bineinteles, ca n-ar trebui sa aiba o mediatizare comparabila, ceea ce, totusi, cred ca s-a si intamplat, Dulgheru a fost prezenta destul de mult in paginile ziarelor de sport dupa exceptionala ei performanta…

  23. Atunci, scuze, eu nu-mi doresc sa denigrez valoarea dar,totusi,mediatizarea este ,dupa parerea mea invers proportionala cu rezultatul…Oricum sa dea Domnul sa mai avem pe ce s-avem pareri diferite…

  24. am uitat sa va urez o sambata si duminica placuta.
    are cineva melodiile ale mirabelei dauar ,simt nevoia sa o ascult..dnul J amvazut clipul cu … aoleu doamne ..:)

  25. @ sincer va multumesc ,se pare ca dupa data de 15 06 pe varsatori ii ocoleste norocul ,vor avea de infruntat multe probleme ..asa ca singurul lucru ca-mi da putina putere e muzica ..va multumesc :(

  26. adriana
    O prietena care-i nascuta in aceeasi zi cu tine imi recomanda de dimineata piesa asta. Spunea ca merge ascultata cu un Desperado pe plaja si mie mi-o recomanda in timp ce faceam curatenie.:)
    Acum m-am convins ca nu merge sa faci nimic pe piesa asta. Eventual sa te relaxezi si nimic mai mult. Relaxeaza-te si lasa horoscopul. Horoscopul iti spune intotdeauna doar ceea ce ar trebui sa faci. Depinde doar de tine ce faci. De ce sa-ti faci griji de azi pt ceea ce se va intampla dupa 15. Bucura-te de azi aici si acum. Lasa grijile macar pt o zi si fa ceea ce te bucura pe masura posibilitatilor. Incepe cu lucruri mici.
    http://www.youtube.com/watch?v=mLDC97jwRSk

  27. @lol ce surpriza placuta ne aduc fetele la tenis.. se pare ca la celelalte ramuri sunt accidentate si nu stiu ce mananca rusoaicele :) sper ca boxul sa ne mai lumineze ( Lucian).@mag ,nico multumesc ,dar m-am intrebat in sinea mea ,cata putere au sa nu planga si sa poata termina melodia … eu pot compara ca o performanta.. imaginile cu nastase iar m-a intors la copilarie :)

  28. mag am avut placerea sa il intalnesc pe regretatul aurelian in restaorantul cismigiu ,invitat de niste prieteni ,are o fotografie cu el nasul meu .dupa o perioada cand necazurile ma navalise ..m-am dus i cim.ghencea defapt ma duceam in fiecare saptamana ,o doamna ma intreaba :stiti cumva unde este mormantul lui Aurelian? eu ma uit uimita ,si o intrb: cum adica nu mai e aurelian al nostru !!! era atat de iubit si placut..

  29. @adriana

    Din cate stiu, mormantul se afla la Ghencea. Exact unde, n-as putea sa-ti spun, dar banuiesc ca acolo s-ar putea afla usor…

  30. Intr-o nota mai optimista, Belarus – Romania 31-32 la handbal feminin, in meciul tur de calificare la CM.

  31. lol pai nu m-am lasat si impreuna cu doamna aceia am fost si l-am gasit ..un glas ca al lui nu-l mai are nimeni ,daca nu ma insel e un singur cantaret ceva asemanator cu el ..

  32. @lol

    Turneul de la Varsovia, castigat de Alexandra Dulgheru, a fost superior ca si premii si categorie celui castigat de Sorana Carstea la Taskent. Ce e inedit e faptul ca fata a castigat primul turneu WTA la care a participat, pana acum jucand doar in turnee ITF

  33. Jose

    La asta ma refeream si eu. Dulgheru are cele mai multe victorii in ITF, nu am contestat valoarea turneului castigat de ea.

  34. am gasit si eu asta in cutia postala :) http:www.strmoo.com/15904787/Andrea-Pirtea-perscoferentie-Rotterdam-Marathon-Vimeo.html nu stiu daca l-am scris bine ,dar i-am spus sa se lase de sport ca poate sa faca si alceva :(

  35. 88. The longest match
    The longest match in women’s tennis history, and until this year the longest tennis match overall, was played 20 years ago. In the 1st round of the 1984 Ginny of Richmond, Vicky Nelson-Dunbar defeated Jean Hepner (who played with 2 hands on both sides, like Seles) 6-4 7-6(11). The match took 6 hours and 31 minutes. The second set tiebreak took 1 hour and 47 minutes. At 11-10 Hepner in the 2nd set, the two engaged in a 643-stroke 29 minute point, which ended with Hepner hitting an overhead into the net and falling to the court with cramps in both legs. 2 points later, Nelson-Dunbar was into the 2nd round. In what would make a good trivia question, she lost that match to Michaela Washington, eldest of the 5 Washington siblings.

    Did you know– Hepner had won the previous meeting between the two at Roland Garros in 1983, in 2 and a half hours. Nelson-Dunbar said she wasn’t patient enough.

  36. adriana

    Simpatica fata ai. Si nu mai fii atat de negativa. Si in sport ca si in viata ai perioade mai bune si perioade mai proaste.

  37. adriana

    Ce tot vorbesti tu acolo? Uita-te tu mai cu atentie la ea…..poate n-ai privit-o indeajuns :)
    Uita-te sa vezi ce ochi frumosi are. :)

  38. @multumesc mag, e tot timpul bolnava ,cand racita cand cu piciorul si i-am propus sa-si termine masteratul sa faca o pauza ,se pare ca maritatul nu e bun in combinatia ,a se ridica in sport ..si s-a suparat.. o impinge datoriile.. mi-a zis ca sa vada ce rezultat v-a face in toamna si atunci i-a o hotarare,daia cred ca in viata un copil daca vrea sa faca ceva face ..nu trebui impins din spate , din premiile mizerbile pe care le lua la con.a strans bani si a imprumutat pt a avea bani de bilet pt avion ,daia nici nu am fost ajutata de primarie ( de unde am avut bani de avion) ,acolo a intampinat omare greutate cu baiatul care i–a dat sugestia sa mearga la acea universitate,din prima cand iei cu bursa te imbraca si el i-a cerut blugii si alte lucruri care l-a primit ,ea a cerut bani ca se descurca cu gazda si mancare ,baiat ala a crezut ca o sa-i fie saltea a refuzat si a parato-o la director ca e ajutata de un profesor la examene :( a pus-o sa dea niste teste in fata lui si s-a lamurit ..l-a exclus pe ala din universitate i-a dat o sansa sa se mute ca daca il exclude nu mai intra in america si e baiat de profesori nu de o agramatica ca mine ..daia am sfatuito sa -si termine masteratul si sa si i-a servici antrenorul nici nu o mai baga in seama ,probabil ca si asta o termina ,dar in schimb are o familie acolo care e alaturi de ea ,o iubesc o apreciaza ,mi-a multumit pt ea :( o soacra deosebita) eu ii multumesc si de atata lui maica Domnului …cu respect si-mi pare rau daca nu trebuia sa scriu asa ceva

  39. adriana:
    Daca tu simti si vrei sa scrii lucrurile acestea, e ok, nu trebuie sa iti para rau.
    Fii mandra ca ai un copil reusit, frumos, care a dovedit ca se poate descurcafara mama.
    Important e ca isi termina studiile acolo si ca e iubita de familie.

    Sa ai o zi perfecta:
    http://www.youtube.com/watch?v=WJpQJWpVJds